Op zaterdag 5 september a.s. organiseren we wederom een Drakenbootrace Woerden.

Inschrijven kan via het web-formulier.

Hierbij wat informatie over deze actie waarbij de opbrengst gaat naar Friends4Owen.

Drakenboten

De originele drakenboot is 12,5 meter lang en 1,15 meter breed. Tijdens dit evenement wordt er gevaren met 8 personen en 1 trommelaar in een kleine drakenboot. De personen zitten gelijkelijk verdeeld met aan elke kant van de boot 4 personen. Voorop in de boot zit een trommelaar die het ritme aangeeft en achterop de boot staat een stuurman, van de organisatie.

Een drakenboot is lang en smal. Balans en stabiliteit is essentieel. Belangrijk bij het varen is dan ook dat de vaarders goed op elkaar letten en zo gelijk mogelijk proberen te varen.

De teams

Een team wordt gevormd door 8 peddelaars en 1 trommelaar, maar het is handig om ook een reserve-peddelaar te hebben. Elk team krijgt een drakenboot aangewezen, met een ervaren stuurman die door de organisatie geleverd wordt.

Iedereen kan aan de drakenbootrace meedoen, ervaring is niet nodig. De enige vereisten zijn dat alle teamleden moeten kunnen zwemmen.

Op de wal krijgen de deelnemers een korte uitleg en instructie , waarna de teams in de drakenboten mogen stappen.

Daarna volgt tijdens het opvaren naar de start, over zo’n 250 meter, een duidelijke instructie op het water, in de drakenboot, waarbij meteen de praktijk geoefend wordt. Al snel zal je de slag te pakken krijgen!

Per heat(wedstrijdronde) doen vier drakenboten mee. Ieder team peddelt ten minste twee heats. De twee snelste teams per heat gaan door naar de halve finales. De vier snelste boten uit de halve finales varen uiteindelijk de finale.

Onervaren Teams

Wil je als Team graag wat ervaring opdoen, dan bestaat de mogelijkheid om een trainingsdag te volgen. Dit kan met behulp van de Montfoort Dragons, die voor 25 €  per Team in overleg met hun voorzitter en het Team bereid zijn dit te geven. Daarnaast zijn de individuele leden van de teams welkom om op de Donderdag mee te trainen. Dit kunnen ze doen voor 10 euro per persoon voor 4 trainingingen.

Teams kunnen zich opgeven via info@drakenbootmontfoort.nl

Samenwerking

Bij de Drakenbootrace draait het om de samenwerking in het team. Tijdens de race tegen een ander team moeten de 8 peddelaars, de trommelaar en stuurman samen een flinke prestatie leveren: zorgen dat hun boot recht én snel naar de finish vaart, sneller dan de andere boot. Hoe beter de peddelaars erin slagen om volledig gelijktijdig te peddelen, des te eerder bereiken ze dat doel. Het tempo en ritme van het peddelen wordt bepaald door de voorste 2 peddelaars. De trommelaar slaat op het tempo van de voorste 2 peddelaars op de trom, de andere peddelaars moeten dit ritme volgen. Vooral het gelijktijdig insteken van de peddels is dus, naast kracht, bepalend voor de snelheid. Dat maakt het drakenbootvaren dan ook een echte teamsport!

De races worden gehouden voor het goede doel ‘Friends 4 Owen’. De finale winnen is de kers op de taart. Met z’n achten  peddelen op de maat van de trommel en de boot op koers houden is puur plezier. Het parcours is overzichtelijk kort (circa 250 meter), de beproeving van anderhalve minuut per race is zwaar en lang genoeg om de competitie volop te beleven, kansen op winst te krijgen en weer kwijt te raken…!

Winnaar van 12-09-2019 Team Dare

• De teamcaptains worden om 12.00u verwacht voor instructie.
  • Zorg voor een goede outfit, die desnoods nat mag worden.
  • In de Kalsbeek  is een ruimte beschikbaar om je om te kleden. Er is geen gelegenheid om te douchen.
  • Wees op tijd en mis niets! De eerste race start om 13.00 uur.
  • Verzamel alvast jouw supporters en neem ze mee om jouw team naar de eindstreep te juichen!
  • De inschrijving is  definitief na overmaking van de inschrijfkosten van € 295,- per team (9 leden).
  • Op het festivalterrein zijn foodtrucks aanwezig. Betaling alleen met festivalmunten.  De munten kunt u vooraf bestellen a € 1,25 . Ook bestaat de mogelijkheid om ons extra te sponseren.

Het bedrag kunt u overmaken vóór 23 aug 2020 op rek.nr. NL 98 RABO 0119345927

t.n.v. Lions Club Woerden Castellum Laurum

o.v.v. deelname Drakenbootrace/team.....................

• De opbrengst hiervan komt eveneens ten goede aan Friends4Owen en stichting Semmy.